ICF Coaching Konferencia 2024 Ott leszek→

Következő esemény: ICF Kompetenciafórum | dr. Balajthy Bernadett PCC, Berkecz Mariann, Dedics Andrea

ICF Coachkonferencia 2020

Dátum: 2020-11-19

Időpont: 08:00

Magyarország első team coaching konferenciája

2020 sem múlhat el ICF Coachkonferencia nélkül! Az ICF Magyar Tagozata hagyományosan a Nemzetközi Coaching Hét alkalmával rendezi meg minden év májusában Magyarország legnagyobb coachkonferenciáját, ám tavasszal a járványhelyzet miatt novemberre tettük át a konferencia időpontját. Időközben az is egyértelművé vált, hogy a konferenciát online rendezzük meg.

Az ICF Magyar Tagozata által szervezett, éves szakmai találkozókat rendszerint egy témának szenteljük, ezúttal hazánkban először a team coaching köré szerveztük a programot. Három szempontból járjuk körbe: team coach, csapat és módszertan.

IdőProgram
8:30Érkezés/Csatlakozás
8:45…………………………………………………………..Megnyitó……………………………………………………………
9:00Peter Hawkins plenáris előadása
10:00Szünet
1. Team Coach terem2. Csapat terem 3. Módszertan terem
10.10Márton Mónika PCC: A team coach evolúciójaNémeth Zita MCC: A csapatok öt működési zavara, 2. szintSzabó Gabi MCC: Ha megmozdítom…
11:10………………..Díjátadó……………………………………..szünet………………………………….Díját………………..
11.20Németh Dóra és Izsák Norbert MCC: Így támogatja a hálózatelemzés a team coachingotSzabó Tamara PCC: Elhúzódó konfliktusok fogságábanGöntér Mónika PCC: Team coaching az iskolában
12.20ebédszünet
13.00Guseo Rita PCC: Érzelmek viharában: autentikus és fedőérzések a változásbanFerencsák Tímea: A business coaching helye az agilitásbanMartin-Hajdú György PCC és Bognár Nándor: Csapatkártya: egy gamifikált team coaching eszköz
14.00szünet
14.10Schieszler Tamás PCC:
Compassion Dynamics: A figyelem tágítása a cselekvő együttérzéssel
Márton-Koczó Ildikó MCC: Feedback-vírus, avagy megmenthető-e a bizalom?Tegyi Enikő PCC:
Együttműködés-fejlesztés: ha csak 1 óránk van…
15:10Szünet
15:20…………………………………………………………..Díjátadó……………………………………………………………
15:45Beszélgetés Balázs Zoltán színész-rendezővel
16:30Zárás
17:30Vége
Jegy típusaEarly bird ár október 30-igÁr október 31-től
ICF Magyar Tagozata-tagok8 000 Ft10 000 Ft
MCSZ-tagok12 000 Ft20 000 Ft
Normál ár15 000 Ft25 000 Ft
A részvételi díjak bruttóban értendők (0% áfa)

A konferencia támogatói:

Action Learning Team Coaching (HR Partner Consulting) | Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar | Pünkösdi Teológiai Főiskola | Watson Coach Iskola | Solutionsurfers | Budapesti Metropolitan Egyetem | Coach School

Nézd meg támogatóink bemutatkozó videóit!

Coach School:

Solutionsurfers:

Action Learning Team Coaching a HR Partner Consultingtól:

Pünkösdi Teológiai Főiskola:

Budapesti Metropolitan Egyetem:

Watson Coach Iskola

Ajándék minden résztvevőnek

A rendezvény résztvevői a részvételi díj befizetését követően fejenként egy 5000 forintos kedvezmény kupont kapnak ajándékba az ICF Magyar Tagozata (3000 Ft) és a Z-Press Kiadó (2000 Ft) jóvoltából. A kupon 15.000 forintos vásárlás esetén egyszer használható fel, a Z-Press Kiadó oldalán található termékekre. A kupont a Z-Press Kiadó e-mailben küldi ki a résztvevőknek, ami a konferenciát követően egy hétig érvényes.

A részletes program:

9.00 Peter Hawkins: Rendszerszemléletű coaching: értékadás az egyéni szinten túl?

Hogyan tud a coaching még jobban hozzájárulni napjaink nagy kihívásaihoz?
Peter előadásában annak fog utánajárni, hogy coachként hogyan tudjuk hatékonyabbá tenni munkánkat, ha az általunk létrehozott, vagy létrehozható pozitív különbségre figyelünk, illetve hogyan tudunk előre lépni abban, hogy még inkább hozzájáruljunk kiszámíthatatlan korunk bizonytalanságainak csökkentéséhez. Arról fog beszélni, miért szükségszerű, hogy ügyfeleinken túl minden érintett félnek értéket teremtsünk, beleértve azokat, akiket ügyfelünk vezet, kollégáit, befektetőit, ügyfeleit, partnereit, helyi közösségét, de akár a tágabb értelemben vett környezetét is.

Arról is szót ejt majd, hogy miért kell a coachingnak elmozdulnia a drága egyéni fejlesztés szintjéről a rendszerszemléletű coaching, azaz a minden érintettnek értéket adás felé.

Megosztja egy globális kutatás eredményét arról, hogy ami olyan sikeressé tette a coachingot a XX. században, az már nem elég a XXI. századi coaching sikeréhez.

Peter bemutatja majd azt az öt fázist is, amiket coaching munkánk során belső vagy külső munkaként végig kell járnunk: az öko-kíváncsiságból kiindulva, az öko-tájékozotton, az öko-tudatoson, az öko-elkötelezetten át az öko-aktívig. Példákon keresztül ránézünk arra, mi az, amit a coachok már most csinálnak a klímaváltozással kapcsolatban, ami valódi különbséget hoz.

Peter Hawkins a Henley Business School Vezetői Programjának professzora, valamint a Renewal Associates alapítója és elnöke. Vezető tanácsadó, író és kutató vezetési, vezetés-fejlesztési területen, illetve nemzetközi gondolkodó vezetői csapatok és rendszerszemléletű coaching területen.

Az elmúlt 35 évben sok vezető vállalattal dolgozott a világban, különböző vezetői csapatokkal, fontos szervezeti-átalakítási projekteken vagy coaching cégek vezetésében. A legkülönbözőbb iparági cégek vezetővel dolgozott víziójuk, stratégiájuk és értékeik kidolgozásában a kereskedelem, a pénzügyi szektor, a felsőoktatás területén vagy nagy tanácsadócégekkel. Több népszerű könyv szerzője.

Az Academy of Executive Coaching (www.aoec.com) és az Association of Professional Executive Coaching and Supervision (www.apecs.com) tiszteletbeli elnöke, velük rendszerszemléletű nemzetközi team coaching képzéseket vezet. Peter az egyik alapítója a Bath Consultancy Groupnak, amely 1986-ban alakult és Peter vezette 2010-ig, a cég eladásáig.

Ebben a videóban Peter arról beszél, hogyan lehet létrehozni kiválóan teljesítő csapatot.

Legutóbbi nemzetközi kutatása itt olvasható: „Tomorrow’s Leadership and the Necessary Revolution in Today’s Leadership Development


Team Coach terem

10.10 Márton Mónika PCC: A team coach evolúciója

Amikor coachcsá válunk, képesek leszünk egy olyan rendszerben dolgozni, amit két ember hoz létre: a coach és az ügyfele. Ennek a rendszernek része a két ember minden története, hiedelmei, félelmei, örömei. Profi coachként tudjuk, hogy ezekkel hogyan dolgozhatunk és hogyan nem. Mi az, amit megoszthatunk, bevihetünk az ülésbe és mi az, amit nem.
Amikor teamcoachcsá válunk, egy jóval tágabb, komplexebb, dinamikailag bonyolultabb rendszer részei leszünk. Hat, nyolc, 10 ember története, hiedelme, tapasztalata van jelen. Mindenki hozza a maga csapat imágóját, és ez bizony képes nehéz dinamikákat szülni. Ha befagyott a team, fel kell olvasztanunk, ha minden mozog és viharzik, stabilnak kell lennünk, állnunk kell azt, hogy projekciós felület vagyunk és jóval intenzívebb erőtérbe kerülünk, mint a személyes coaching során. Coachként is abban hiszek, hogy a személyes megdolgozottság foka adja a szenioritás alapját, és ez a legfontosabb eszköztárunk, de fokozottan igaz ez a teamcoaching esetén. Stabilitás és rugalmasság, ész és szív, feladat és ember, struktúráltság és káosztűrés, erő és esendőség – ezek mind mind ott kell hogy legyenek az eszköztárunkban ahhoz, hogy szakmai életünk talán legizgalmasabb feladatát el tudjuk végezni.

Márton Mónika vagyok a Legacy alapítója és vezetője. Hivatásom, hogy szervezeteket, csapatokat és egyéneket támogassak abban, hogy fejlődjenek. A teamekkel való munka különösen inspirál. Szerencsésnek mondhatom magam, mert van sajátélményem a magas szintű csapatműködés erejéről, és tudom, hogy életre szóló élmény az egyén számára ebben lenni. Van tapasztalatom ennek az ellenkezőjéről is, ami pedig életre szóló tanulság nekem szakemberként.
Hiszem, hogy a legklasszabb dolgok együttműködésekből születnek. Teamcoachként ahhoz szeretnék hozzájárulni, hogy ezt a lehető legmagasabb szinten tegyék azok a csapatok, akikkel dolgozom.


11.20 Németh Dóra és Izsák Norbert MCC: Így támogatja a hálózatelemzés a team coachingot

Az elmúlt évtizedek egyik sztártudománya a hálózatkutatás. A workshopon azzal foglalkozunk, hogyan lehet a team coachingban is alkalmazható aprópénzre váltani ezt a tudást. A világ egyik vezető hálózatkutatási megoldásfejlesztője, a CX-Ray szakértője, Németh Dóra és Izsák Norbert MCC nemcsak a rendszer működését mutatják be, hanem azt is, hogy az hogyan támogathatja a szerződéskötéstől a gyakorlati megvalósítás részleteiig a folyamatot.

Németh Dóra
A CX-Ray Üzletfejlesztési vezetőjeként szervezeti felmérés projektek lebonyolításával és támogatásával foglalkozik. Korábban non-profit szférában és szállodaiparban szerzett HR tapasztalatot: employer branding, munkaerő megtartás és dolgozói elégedettség felmérés programok lebonyolításában. Több mint 3 éve erősíti a túlnyomórészt munka- és szervezetpszichológusokból álló CX-Ray csapatát, amely felhőalapú felmérésekkel támogatja az adatalapú HR tevékenységét.

Izsák Norbert MCC
főiskolai adjunktus, coachtréner, mentor coach

A PTF-en a Keresztény szemléletű coach- és vezetőképzés valamint a Business Coach szakirány alapító igazgatója – e képzéseket egyedülálló módon a magyar állam is elismerte, és az EMCC mellett az ICF is akkreditálta (ACTP). Rendszeres konferenciaelőadó, több önálló kötet szerzője. Az ICF PCC assessora magyar, angol és francia nyelveken.


13.00 Guseo Rita PCC: Érzelmek viharában: autentikus és fedőérzések a változásban

Sok team coaching megbízás hátterében valamilyen változás áll. Új vezető, új csapat, összeolvadás, kultúraváltás stb. Manapság a legtöbb cég kultúrájában alapelvárás a változáshoz való pozitív hozzáállás: „A változás jóóó!”. Így sok vezető (kényszerűen) hangoztatja ezt csapatának, miközben maga sem tud őszintén örülni neki. Közben a szervezetben növekszik a stressz, egyre több a konfliktus, felerősödnek a negatív viselkedésminták, és sok a dühös ember. A rengeteg munka mellett nincs idő az érzelmekre, vagy a céges kultúrába nem fér bele, mert ahhoz hogy nyerjünk, „erősnek kell lennünk”.

A témám a nehéz érzelmek kezelése a változásban és hogy team coachként hogyan tudunk egy csapatot segíteni abban, hogy felismerjék és feldolgozzák a változással járó érzelmeket, ezáltal megerősödjenek és hatékonyabban kezeljék a változást.

Szó lesz a 4 alapérzelemről, az autentikus és a fedőérzésekről; arról, mikor milyen érzéseket engedélyez a cégkultúra; mi történik a változás folyamán az érzelmek szintjén és milyen eszközeink vannak team coachként ezek kezelésére.

Guseo Rita PCC

Előző életem 10+ éves multis-marketinges-felsővezetői tapasztalata után 15 éve dolgozom tréner, coach és team coach szerepben egyénekkel, csoportokkal és szervezetekkel. Az Insideout Leadership vezetője vagyok. 

Coachként, team coachként elsősorban vezetőket fejlesztek. Vezetőnek lenni számomra több mint egy titulus. Azt jelenti, hogy felelősséget vállalunk az életünkért és annak kihívásaiért, abbahagyjuk a kifogások keresését és a mások hibáztatását, ha valami nem úgy történik, ahogy szeretnénk, és lépéseket teszünk a változásért. Ennek megvalósításában támogatom ügyfeleimet, és mivel fontos számomra a személyes és a szakmai hitelesség, ezért ennek a szellemében élem az életemet és végzem a munkámat. 

A tranzakcióanalízis és a Process Communication Modell elkötelezett híve vagyok.


14.10 Schieszler Tamás PCC: Compassion Dynamics: A figyelem tágítása a cselekvő együttérzéssel

Az igazi csoportmunka egyik feltétele, hogy a csapat tagjai egy rejtett rétegben valóban egymáshoz kapcsolódjanak, figyelmük tere összeolvadjon. Ez valójában csak akkor jöhet létre, ha a munka során az ego védelmi mechanizmusait lehalkítjuk, a félelmeket elcsendesítjük és helyette teret adunk egymás emberként való őszinte elfogadásának. A program során egy buddhista inspiráción alapuló rendszer segítségével ezekre az ego önvédő érzelmi dinamikákra láthatunk rá. És nemcsak ráláthatunk, hanem azt is megtapasztalhatjuk, hogy a cselekvő együttérzés segítségével milyen módon fordíthatjuk át a védekezést együttműködésre.

A módszert a team coach a saját, illetve a csoport figyelmének irányítására egyaránt használhatja.

Schieszler Tamás PCC

Személyes küldetés: hozzájárulás olyan szervezetek fejlesztéséhez, amelyek a 202x évek gazdasági környezetére önmaguk olyan transzformálásával válaszolnak, hogy bennük az emberek egyre inkább kiteljesíthetik magukat, miközben a szervezeti stratégiában egyre jobban megjelenik a közösségért érzett felelősség.

Fókusz: Vezetők, vezetői csapatok és projektmenedzserek coachingja, kompetenciafejlesztése

Tapasztalat: Mérnökinformatikus háttér, vezetői/felsővezetői és 15+ év tanácsadói, szervezetfejlesztési munka.

Csapat terem

10.10 Németh Zita MCC: A csapatok öt működési zavara, 2. szint

Hogyan támogatjuk a konstruktív konfliktust?
A csapatépítés egy divatos beavatkozás a szervezetek világában, aminek fókuszában az együttműködés javítása áll. Minél jobb a kooperáció, annál jobbnak gondoljuk a csapatot. Az a tapasztalatom, hogy ennek definíciója többnyire, hogy nagyon kedvesek, megértőek egymással a csapattagok,  meghallgaják egymást és nincsenek konfliktusok. Tényleg így lenne? Patrick Lencioni (The five dysfunctions of a team) óta tudjuk, hogy a konstruktív konfliktus a csapattagok közötti tiszta kommunikációnak, és így a hatékony működésnek is a feltétele. Hogyan tudjuk ezt előidézni a csapatban? És milyen készségekre fókuszáljunk a team coachingban, hogy a konsturktív konfliktus beépülhessen a működésbe? Egyfajta választ adhat erre a Crucial Conversations módszertana. (Patterson, Grenny, McMillan, Switzler), mellyel a workshopban fogunk foglalkozni.

Németh Zita MCC

Mindig is érdekelt az emberi viselkedés. A „miértek” és a „hogyanok”. Ezért került az életembe a pszichológia. Nyelvismeretem miatt folyamatosan üzleti körökben forogtam, már az egyetemen a pszichológia szervezeti alkalmazása iránt köteleződtem el. Kedvenc tantárgyam a Vezető Pszichológusa volt, mely a coaching módszertanok előfutárának tekinthető.
Több mint 18 éve foglalkozom fejlesztésekkel szervezetekben, minden szinten, egyéni és csoportos formában. A coaching 2002-ben került az életembe ezen a néven, amikor a GE-ben voltam Tréning megoldás fejlesztő menedzser. Tapasztalatomat nemzetközi környezetben bővítettem, határokon átívelő projektekben bővítve tudásomat Moszkvától Miamiig, a munka egy részében on-line, másik részében meglehetősen sok utazással.
Azóta is imádom ezt a módszert, és törekszem arra, hogy minél magasabb minőségben végezzem a munkámat, amihez a folyamatos tudatosításon és önfejlesztésen át vezet az út.
A munkám során magyarul németül és angolul is dolgozom.


11.20 Szabó Tamara PCC: Elhúzódó konfliktusok fogságában

Hogyan tudjuk jól segíteni a csapatokat, hogy kiszabadítsák magukat?
Számos team coaching megbízás mögött az áll, hogy a csapat beleragadt egy konfliktushelyzetbe, és már sok eszközzel próbálkoztak, de nem tudnak belőle kilépni. Ami azzal jár, hogy a csapattagoknak nem jó érzés a csapat tagjának lenni; a csapat nem tudja betölteni azt a funkcióját, hogy akár megtartó erőt is képezhetne; a csapattagok frusztrálódnak; és nem utolsó sorban mindez a teljesítményt is visszaveti.

Legyen szó akár

 • „két csapattag” konfliktusáról,
 • a vezető és a csapat között meghúzódó konfliktusról,
 • a különböző funkcióban levő csapattagok közti ellentétről,
 • vagy akár valamelyik stakeholder és a csapat között előállt helyzetről.

Mit tudunk ezekkel kezdeni team coachingban? Hogyan tudjuk támogatni a csapatot? Hogyan tudunk ezekből a konfliktusokból olyan tanulási lehetőséget kovácsolni, amiben a csapat megtanulhat másképpen, új eszközökkel feloldani nehéz, terhelt helyzeteket, amiben a csapat bátran kísérletezhet az eddigiektől eltérő problémamegoldó/problémafeloldó módszerekkel? Ezeket a kérdéseket fogjuk ebben a 60 percben közösen feszegetni.

Szabó Tamara PCC

Sok éves koordinátori-vezetői szerepkörökben szerzett tapasztalattal rendelkezem, olyan területeken mint stratégiai tervezés, játékosítás, belső kommunikáció, innováció menedzsment, employer branding. Nagyon különböző csapatoknak voltam tagja, vezetője, máig tanulom a csapattagságot.
2010 óta foglalkozom coachinggal: egyéni, csoportos- és teamcoachinggal. Munkámat a bátor kísérletezés jellemzi, a csapatokat, amelyekkel dolgozom is erre buzdítom.
Belső- és külső coachként is számos teamcoaching folyamat áll mögöttem: abban támogatok csapatokat, hogy feloldják a csapatműködésbeli elakadásaikat, tudjanak jól bánni a csapat diverz erőforrásaival, hogy stakeholdereiknek a lehető legtöbb értéket tudják létrehozni.
A Legacy ICF akkreditált coachképzéseinek (Legacy Coachképzés – ACTP, Legacy Csoport- és Teamcoach képzés – CCE) egyik oktatója vagyok.


13.00 Ferencsák Tímea: A business coaching helye az agilitásban

Mit jelent az agilitás & az agilis átalakulás? Melyek az agilis csapatok jellemzői? Hogyan segíthet a business coach transzformálódó csapatokat? Mit tehet a coach szemléletű vezető a csapat jól-létéért, a sikeres átalakulásért?

Másfél éve érkeztem egy IT területen működő agilis szervezetbe jogi és közgazdász diplomával, coaching szemlélettel. Ebben a csapatban a feladatom olyan egyének és csapatok fejlesztése, támogatása, akik/amelyek elindultak az agilis transzformáció útján. A változással szembeni ellenállás okaként leggyakrabban arról hallottam, hogy nem értették, miért van erre szükség; úgy érezték, az átláthatósággal büntetik őket, hogy nem bíznak bennük; nem láttak sikeres példát az átalakulásra az IT ezen területén; nem tudták, mit is jelent a felhatalmazottság; hogyan kell „főnök” nélkül működni; túl sok a ceremónia; nem érti az agile coach a folyamataikat; a csapat nem felel a teljes értékláncért. A célom az volt, hogy megértsem, hogy vannak a csapattagok, hogyan érzik magukat a transzformációban, hogyan tudom őket támogatni. A munkám során gyakran használom a coach kompetenciákat, a coaching eszközöket, és külső coach is támogatta a csapatokat. Mindezek hatása, a coaching szerepe az agilis átalakulásban lesz a workshop témája.

Ferencsák Tímea

Jogász, közgazdász, coach és coach szemléletű vezető IT területen, multinacionális környezetben. Jelenleg agilis csapatok támogatásával foglalkozik. Munkája során kiemelten fontos számára, hogy a vezetők értsék, mi a szerepük az agilis transzformációban, a kultúraváltásban, hogyan tudják ebben támogatni az egyéneket és a csapatokat.
Funkcionális munkája mellett több éve felel vezetőfejlesztési programokért is. 2017 óta foglalkozik coachinggal: egyéni, csoport és csapat coachinggal, külső és belső coachként egyaránt.


14.10 Márton-Koczó Ildikó MCC: Feedback-vírus, avagy megmenthető-e a bizalom?

„A bizalmatlanság kommunikáció útján terjedő fertőzés” – így diagnosztizálta egyik ügyfelem a szervezetükben tapasztaltakat. A felsővezetői csapat a „betegség” tüneteiként a túl sok ventilálást, a negatív feedbacket, a nem vagy rosszul kezelt konfliktusokat azonosította, amiknek végeredményeként rossz közérzetet és eredménytelenséget, valamint az együttműködés teljes hiányát tapasztalták. Ebben a helyzetben – a negatív érzések erdejében –, kezdődött el a team coaching folyamat, s már az elején több résztvevő jelezte, miért lehetetlen a csapaton, illetve a szervezeten belüli bizalom helyreállítása. E konkrét eset kapcsán nézünk rá a coach felelősségére és kompetencialapú működésére, hogy milyen lehetőségeket teremt a csapat számára a partnerségben zajló munka, a minőségi és részletes szerződéskötés, a konstruktív visszajelzés szokássá alakítása, és ezek hogyan hatnak az elveszett bizalomra.

Márton-Koczó Ildikó MCC
executive és team coach

A coachságot hivatásomnak tekintem, igyekszem mély alázattal és szeretettel művelni. Elkötelezett vagyok, hogy a coaching szemléletváltó erejét széles körben, a szakmánkon túl is megismertessem. 

A for profit szférában leginkább multinacionális vállalatok és kkv-k felső- és középvezetőivel, illetve csapataival dolgozom együtt, míg pro bono tevékenységként az egészségügy, a gyermekvédelem, illetve a fenntartható fejlődés területén működő szervezetek vezetőit támogatom. Ebben megoldásfókuszú szemléletem, másfél évtizedes vezetői és több mint tíz éves coaching tapasztalatom erőteljes támogatást jelent. A Business Coach Kft. stratégiai partnere, az okvagyok.hu alapítója vagyok, boldoggá tesz, hogy DIADAL Coach képzésen és egyetemen is taníthatok a szakmánkról.

Módszertan terem

10.10 Szabó Gabi MCC: Ha megmozdítom…

Cselekvésorientált módszerspecifikus workshop
Team coaching munkáimban cselekvésorientáltan, pszichodramatikusan dolgozom. Ez azt jelenti, hogy „mindent és bármit” cselekvésbe fordítok, vizualizálok, megjelenítek.

Teszem ezt azért, hogy a csoport ráhangolódását, jófajta szerződését, vizsgálódását, tovább lépését szolgáljam és növeljem. Pszichodramatikusan bármilyen témát meg tudunk jeleníteni a színpadon.

A workshopon bizonyítom, egy eset és élő munka által, hogy a team témáit cselekvésbe fordítani, és ott megdolgozni erősebb hatású, mintha csak beszélnénk róla. Azért, mert

 • láthatóvá válik, amiről beszélnek
 • más és új értelmezést kap, ami látható, működik a „realitástöbblet”
 • ott és akkor alakítható a csoport által
 • kipróbálhatók ötletek, megoldások
 • azonnal kiderül, hogy az ötlet működőképes-e
 • a csoport közösen alakítja, így a legjobb variációt döntik el közösen
 • a közös, élményekkel, új érzetekkel megélt döntés erősebb elköteleződést ad

Ha megmozdítjuk a spontaneitást, kreativitást kapunk. Ha megmozdítjuk a cselekvőerőt, megoldást, megújulást kapunk. Ha megmozdítunk egy teamet, a team életereje megnövekszik.

Szabó Gabi MCC
coach, coachképző, kiképző pszichodráma vezető, vezetőfejlesztő

25 éve vezet csoportokat, önismereti, vezetőképző, csoport és team coaching céllal. 2014-ben megalapította a Watson Coach Iskolát, ahol cselekvésorientált csoport coaching módot és szemléletet tanít, szakmai közösséget épít. Missziójának tekinti, hogy az emberek megismerjék a coaching lehetőségét, bízni tudjanak egy csoport támogató erejében. Negyedik éve alelnöke az ICF Magyar Tagozatának. Több egyetem meghívott előadója csoport coaching témában.

„Szenvedélyesen szeretem a szakmám. A csoportlét, a csoportvezetés eleinte erősen vonzó és félelmetes volt, de egy ausztrál pszichodramatista, Max Clayton 20 éves tanítása alatt, megéltem és megértettem a lényegét. Mert nem az a fontos, hogy mit tudok magamról, hanem, hogy mit cselekszem magamért. És ezt jobb, ha egy csoportban teszem, és támogatok másokat is, hogy ott tegyék!”


11.20 Göntér Mónika PCC: Team coaching az iskolában

Közösségépítés kihívást jelentő helyzetekben
Az utóbbi évek során egyre több megkeresés érkezett hozzám iskolákból, pedagógusoktól és szülőktől egyaránt, akik az iskolai osztályban végzett munkájuk során olyan nehézségekbe ütköztek, ahol eddigi módszereik nem működtek: klikkesedik az osztály és az egyes klikkek között „hadviselés” zajlik; összeverekednek diákok az osztályban, komoly sérüléseket okozva egymásnak és egyik társuk sem lép közbe; csúfolják vagy épp kiközösítik egymást; minősíthetetlen hangnemben beszélnek a tanárral és a tanárról vagy éppen a szülői közösség és az osztályfőnök között alakul ki feloldhatatlannak tűnő konfliktus.

Noha az együttműködés hatékonyságának növelésére, a csapattagok közötti kommunikáció javítására, elismerő, támogató munkakörnyezet kialakítására évtizedek során kipróbált és jól bevált eszközök állnak rendelkezésünkre, ezeket a közoktatásban csak elvétve alkalmazzák. Ilyen eszköz a team coaching is, az egyik leghatékonyabb csapatfejlesztő eszköz.

A workshopon konkrét esetpéldákon keresztül mutatok be iskolai osztályokban megvalósított teamcoaching-helyzeteket, rámutatva a folyamatok buktatóira, eredményeire valamint hosszabb távú hatásaira is.

Göntér Mónika PCC

Megoldásközpontú szemlélettel dolgozó tréner, coach (PCC) és oktató vagyok, aki mélyen elkötelezett a gyermekek, szülők és pedagógusok támogatásában, a köztük való együttműködés javításában. Az elmúlt évek során sok iskolában megfordultam: tantestületi tréningeket tartottam (pl. csapatépítés, konfliktuskezelés, iskolai zaklatás megelőzése témákban), támogattam pedagógusok és szülők közötti kapcsolat javítását, gyerekekkel folytattam iskolai coachingbeszélgetéseket. A Pünkösdi Teológiai Főiskola oktatójaként leendő coachokat és vezetőket, valamint gyermek- és ifjúságvédő szakembereket képzek.
Coachként és team coachként főként a kkv szektorban dolgozom.


13.00 Martin-Hajdú György PCC és Bognár Nándor: Csapatkártya, egy gamifikált team coaching eszköz

A Csapatkártya egy komoly szervezeti társasjáték, amely újszerű beszélgetést teremt csapatokban arról, 

 • mi gátolja a feladataik jobb végrehajtását, 
 • mi tisztázandó a kapcsolataikban és 
 • mi szolgálhatná a fejlődésüket. 

Gyere el workshopunkra, és tapasztald meg a Csapatkártya hatását.

Ha rutinos team coach vagy, a Csapatkártya biztosítja, hogy teljesen odafigyelhess, hogy mi történik a csapattagok között. Ha most kezdesz csoportokkal dolgozni, biztonságot adhat saját fejlődésedhez is.

Rövidesen a Csapatkártya virtuális verziója, a TeamWorks Online is elérhető lesz távmunkában dolgozó csapatok erősítésére.

„A Csapatkártya hatalmas lökést adott a cégünknek: a vezetőség tagjait egy asztalhoz ültette és játékos keretek között egy közös cél érdekében együttműködésre késztette. A játék számos rejtett feszültséget és problémát hozott felszínre és őszinte tükröt tartott a csapatunk számára, aminek következtében megjelent a konfliktuskezelés és az együttműködés egy magasabb szintjének lehetősége és igénye. A csapatkártyázás során átélt közös munka új távlatokat nyitott a cégvezetés fejlődésének útján. Jó szívvel ajánlom minden fejlődni vágyó csapatnak.” (Zombori Tamás, Intrend Computing Kft.)

Martin Hajdu György PCC: Vezetők és szervezetek fejlesztőjeként célom, hogy embereket kapcsoljak össze önmagukkal és egymással. Ebben a tisztánlátás a kulcs. Meglátni és megérteni, ami van – ítéletmentesen. Ehhez szükséges a dolgok kimondása, gondolataink és megéléseink felvállalása. Ez sokszor nehéz: tartunk attól, hogy sebezhetővé válunk, vagy éppen megbántunk másokat. Régóta foglalkoztat, hogyan teremthetek magam és mások életében olyan helyzetet, ahol csökkennek ezek a félelmek. A Csapatkártya a kíváncsiság és a játékosság elegyének segítségével könnyíti meg a felvállalást.

Bognár Nándor: Akármilyen is az üzleti környezet, az emberi együttműködés minősége meghatározza a munka hatékonyságát. Mi akadályozhatja ezt, és miként lehet javítani rajta – vezetők és szervezetek fejlesztőjeként ez foglalkoztat. Mindig is kérdezőember voltam. Egy jó kérdés megállít egy pillanatra és lehetőséget teremt új meglátások, új válaszok megszületésére. A Csapatkártya is így segíti egyes helyzetek megértését, a kapcsolatok tisztulását, valamint a szervezeti rend és hatékonyság erősödését.


14.10 Tegyi Enikő PCC: Együttműködés-fejlesztés: ha csak 1 óránk van…

Megoldásközpontúan, önszerveződéssel 
Team coachként, különösen újabban, az online beavatkozások világában, olykor csak pár órát kapunk arra, hogy elérjük: megmozdult a csapat! A workshop résztvevők megismerkednek egy kézzelfogható, friss megoldásközpontú team eszközzel a csapatok erőforrás- és jövőorientált mozgatására. Rövid saját élményt szereznek: tanulunk könnyedségről, a coach nem tudásáról, a csapat önszerveződéséről. A gyors esetleírás pedig ötletet ad az alkalmazhatósághoz.

Tegyi Enikő PCC 

A megoldásközpontú brief coachingot teamek építésében és újraépítésében, szervezeti programokban: értekezletkultúra,vállalati egészség és engagement fejlesztésben is sokoldalúan alkalmazza 12 éve. Speciális érdeklődése köre önszerveződő, reziliens csapatok támogatása.

„Brief coaching a szervezetben, a vezetésben” programjában megoldásközpontú szervezeti szakembereket képez.


15.45 Beszélgetés Balázs Zoltán színész-rendezővel

Balázs Zoltán
Jászai Mari-díjas színész, rendező, látványtervező, színigazgató

2001-ben vezetésével létrejött a Maladype Színház, amelynek azóta is igazgatója, művészeti vezetője. A társulatvezetés mellett rendszeresen vállal vendégrendezéseket itthon és külföldön (Szlovákia, Szlovénia, Románia, Németország, Franciaország, Amerikai Egyesült Államok).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Dátum: 2024-09-03

Időpont: 17:00

A tudatos szakmai öngondoskodás útja és lehetőségei a kezdetektől Coach szakemberként egyedül vagyunk az ügyfeleinkkel, ezért pályánk elejétől fontos a szakmai öngondoskodás, hisz a személyiségünkkel dolgozunk. A workshopon rövid elméleti

Dátum: 2024-09-13

Időpont: 10:00

#coach, #coachok, #vezetők

ICF Networking Események – Kapcsolatépítés és szakmai fejlődés minden formában Csatlakozzatok hozzánk az ICF Magyar Tagozata által szervezett különleges networking események során, ahol tavasszal és ősszel egyaránt lehetőség nyílik személyes

Dátum: 2024-09-19

Időpont: 17:00

A mindennapokban sok kérdést kapunk tőletek a minősítésekkel, megújításokkal kapcsolatban. A program célja ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása. A programot vezeti Dömény Erika PCC, az ICF Magyar Tagozatának Akkreditációs Igazgatója.