Újítsd meg a tagságodat most! Tudj meg többet →

Minősítés hosszabbítás

Az alábbiakban néhány olyan gyakran feltett kérdést találsz, amelyek segítségedre lehetnek a minősítésed megújításában. A vonatkozó Megújítási Kérelem (Credential Renewal Application) minden év áprilisától elérhető. Az ICF egy emlékeztető e-mailt fog ekkor küldeni, amely tartalmazza a Megújítási Kérelemre mutató linket.

ICF Minősítés Megújítására Vonatkozó Gyakran Ismételt Kérdések

K: Honnan fogom tudni, hogy mikor kell megújítanom a minősítésemet?

V: A minősítés lejárati dátuma szerepel az ICF minősítést igazoló dokumentumon (ICF Credential Certificate) amelyet akkor kaptál, amikor megszerezted vagy megújítottad a minősítésedet. Az ICF tagok a minősítésre vonatkozó informácót megtalálhatod a ICF Global weboldalán, ahol először be kell jelentkezned, majd az „Edit profile”-ra klikkelni.

K: Mi a feltétele a megújításnak?

V: Az ACC megújításához a következőkre van szükség:  legalább 40 órányi CCE képzés, azaz 40 CCE pontra és 10 óra mentor-coachingra van szükség, amelyet a minősítés megszerzését vagy a minősítés megújítását követő három éven belül szereztél, és amelyből legalább 24 óra/pont az alapkompetenciák épülését szolgálta. 2016-tól kezdődően, az ICF minősítéssel rendelkezőknek legalább 3 CCE pontot kell szerezniük coaching etikai témában ahhoz, hogy megújíthassák a minősítésüket. A 10 óra mentor-coaching beszámítható a 24 óra/pont az alapkompetenciák közé.

PCC és MCC minősítés megújítása esetén: legalább 40 órányi CCE képzés, azaz 40 CCE pont, amelyet a minősítés megszerzését vagy a minősítés megújítását követő három éven belül szereztél, és amelyből legalább 24 óra/pont az alapkompetenciák épülését szolgálta. 2016-tól kezdődően, az ICF minősítéssel rendelkezőknek legalább 3 CCE pontot kell szerezniük coaching etikai témában ahhoz, hogy megújíthassák a minősítésüket. Az ICF Etikai CCEU kurzusát az alábbi linken találod. A maradék pontok erőforrás-fejlesztésből (lásd alább!) is lehetnek.  

K: Minden egyes alkalommal, amikor megújítom az ACC-met, szükséges további 10 óra mentor-coaching?

V: Igen, minden ACC minősítéssel rendelkező coachnak szükséges 10 óra mentor-coachingra a minősítés megszerzésétől vagy a legutóbbi megújítástól számított 3 éven belül. Ez a feltétel azt szolgálja, hogy coachként folyamatosan tovább fejlődj, és támogasson téged a következő minősítési szint megszerzésében.

K: Két ACC mentorálhatja egymást a minősítés megújítása kapcsán?

V: Igen, de az ACC (Associate Certified Coach) minősítéssel rendelkező coachok legalább egy teljes minősítési ciklus után (azaz csak minősítésük első megújítása után) válnak jogosulttá, hogy mentorcoachként is működhessenek.

K: Mi takar az, hogy CCE? / Mit takarnak a CCE pontok?

V: A Continuing Coach Education (CCE), azaz Coach Továbbképzés olyan tevékenység, amely segíti további fejlődésedet coachként. Kétféle CCEU létezik: alapkompetencia, és erőforrás-fejlesztés. CCE pontokat CCE képzés során lehet gyűjteni.

K: Mi számít alapkompetencia CCEU-nak?

V: Kimondottan az ICF kompetenciákhoz kötődő coach továbbképzés, publikált írás, vagy kutatás.

K: Mi számít erőforrás-fejlesztés (Resource Development) CCEU-nak?

A: Olyan továbbképzés, írás, kutatás vagy önállóan folyatott tanulás, amely nem esik egybe az ICF kompetenciákkal, ugyanakkor támogatja a szakmai fejlődésedet coachként.

K: Mennyi CCEU számolható el önállóan folytatott tanulásként?

V: Maximum 16 óra/pont számolható el önállóan folytatott tanulásként az erőforrás fejlesztés keretén belül.

K: Mi lehet jó példa önállóan folytatott tanulásért járó CCE-re?

V: Például ha meghallgatod egy virtuális oktatás archív felvételét vagy megnézel egy korábbi ICF Eseményt.

K: Alapkompetencia CCE szerezhető önállóan folytatott tanulással?

V: Bármilyen kurzus, amely önálló tanulásnak mindősül, csak erőforrás fejlesztés CCEU-ként számolható el.

K: Hogyan tudok a legköltséghatékonyabban CCE pontokhoz jutni?

V: Az ICF globális partnerei sokféle költséghatékony eszközt kínálnak CCE pontok szerzésre. ICF tagként számos alkalommal kedvezményesen (vagy ingyen) vehetsz igénybe különböző szolgáltatásokat, beleértve konferenciákat és rendezvényeket is (lokálisan és globálisan egyaránt), például az ICF minősítési folyamatot, kutatási eredményeket, és egyéb speciális szolgáltatást. A tagok hozzáférhetnek a coachingfederation.org-on szereplő további anyagokhoz is, beleértve több virtuális oktatás archív felvételét, amelyek szintén elszámolhatóak CCE pontnak.

A Magyar Tagozat egész évben szervez és tart olyan progarmokat, eseményeket, amelyek CCE pontokat érnek, és a hazai szervezet minden hónapban ad a tagoknak ingyenes szupervíziót is. A programokat úgy állítjuk össze, hogy bármelyik minősítés is a cél, annak, aki a Tagozat tagja, és pontokat gyűjt, érdekes, gazdagító és sokszínű legyen

A Magyar Tagozat CCE pontokkal honorált programjairól az Események alatt tájékozódhatsz.

K: Ha több CCE pontot szereztem, mint amennyi minősítésem megújításához kell, akkor a fennmaradó órákat felhasználhatom majd a jövőben a minősítés hosszabbításakor?

V: Csak azokat a CCE pontokat lehet beadni, melyeket a minősítés megszerzése, vagy a legutolsó megújítás utáni 3 évben kerültek megszerzésre.

K: Hogyan újíthatom meg lejárt / érvényét vesztett minősítésemet?

V: Ha a minősítés megújítása egy éven belül lett volna esedékes, akkor még mindig megújítható a minősítés, amennyiben benyújtásra kerül plusz 1,2 CCE pont minden egyes hónap után, ami az érvényét vesztés óta eltelt.

A lejárt minősítéssel rendelkezőknek

Mivel ICF minősítésedet tárgy év december 31-ig meg kellett volna újítanod, de lejárt, és érvényét vesztette.  Viszont az új év végéig még megújíthatod, amennyiben benyújtod a Minősítés Megújítási Jelentkezést (Credential Renewal Application). Ehhez a következő számban kell beadnod Continuing Coach Education (CCE) pontokat:

    Ha jelentkezésedet az új év…..:

  • márciusáig adod be: 41.2 CCEU (Ebből minimum 24.72 Core Competencies kell legyen)
  • áprilisáig adod be: 42.4 CCEU (Ebből minimum 25.44 Core Competencies kell legyen)
  • májusáig adod be: 43.6 CCEU (Ebből minimum 26.16 Core Competencies kell legyen)
  • júniusáig adod be: 44.8 CCEU (Ebből minimum 26.88 Core Competencies kell legyen)
  • júliusáig adod be: 46 CCEU (Ebből minimum 27.6 Core Competencies kell legyen)
  • augusztusáig adod be: 47.2 CCEU (Ebből minimum 28.32 Core Competencies kell legyen)
  • szeptemberéig adod be: 48.4 CCEU (Ebből minimum 29.04 Core Competencies kell legyen)
  • októberéig adod be: 49.6 CCEU (Ebből minimum 29.76 Core Competencies kell legyen)
  • novemberéig adod be: 50.8 CCEU (Ebből minimum 30 Core Competencies kell legyen)
  • decemberéig adod be: 52 CCEU (Ebből minimum 31.2 Core Competencies kell legyen)

K: Ha a minősítésemet már több mint egy éve kellett volna megújítanom, akkor még van erre mód?

V: Ha a minősítés már több mint egy éve lejárt, akkor már nincsen mód a megújítására. Újra kell kezdeni a minősítési eljárást egy új, egyéni minősítésre való jelentkezéssel.

K: Hol találok képzéseket?

K: Beadhatok olyan képzést, melyet előzetesen nem fogadtak el CCE-ként?

V: Beadható olyan élőben, az előadók és hallgatók között személyesen lefolytatott képzés, mely előzetesen nem került jóváhagyásra az ICF által CCE-ként, de nincs arra garancia, hogy ezek ténylegesen elfogadásra kerülnek majd CCE-ként.

K: Mi a helyzet akkor, ha beadok egy ICF által előzetesen el nem fogadott képzést, és ez nem kerül jóváhagyásra?

V: A minősítés meghosszabbítási kérelem „feldolgozás alatt” státuszban marad, hogy időt engedjen olyan CCE megszerzésére / elvégzésére, mely megfelel a minősítés megújítási elvárásainak.

K: Meg kell-e csinálnom a ICF Credentialing Exam-et -t, hogy megújítsam a minősítésemet?

V: Nem, csak új (egyéni) minősítés megszerzéséhez kell a CKA.

K: Meghosszabbítottam az ICF tagságomat. Így is szükséges meghosszabbítanom a minősítésemet?

V: Az ICF tagság megújítása és a minősítés meghosszabbítása teljesen különböző eljárásokkal és díjakkal jár. A tagságot évente kell megújítani és ez minden év március 31-ig esedékes. A minősítést három évente kell megújítani és ez az aktuális év december 31-ig esedékes.

K: A minősítésem megújítása esedékes, de egy magasabb minősítési szintre szeretnék jelentkezni. Melyik kérelemért fizessek?

V: Nem lehet magasabb minősítési szintre jutni a minősítés hosszabbítási folyamaton keresztül. Amennyiben magasabb szintű minősítést szeretnél, akkor (egyéni) minősítési kérelmet kell beadnod, és nem kell az aktuális minősítésedet meghosszabbítani.

K: A minősítésem megújítása esedékes, de egy magasabb minősítési szintre szeretnék jelentkezni. Ebben az esetben is meg kell újítanom a jelenlegi minősítésemet?

V: A minősítés elévülésének megelőzésére azt javasoljuk, hogy azelőtt jelentkezz a magasabb minősítési szintre, mielőtt az aktuális minősítésedet meg kellene újítanod.

További információkat a minősítés megújításának követelményeiről az ICF Global angol nyelvű oldalán az alábbi linken találsz: Renew Credential.