Újítsd meg a tagságodat most! Tudj meg többet →

CÉGEK: KEVÉS AZ ALÁZAT A PÁLYAKEZDŐKBEN

Pályakezdő vs. munkaadó

A munkaadók többsége azt mondja: ma már sokkal fontosabb a dolgozók emberi hozzáállása [személyes kompetencia], mint az, hogy mit tudnak szakmailag. Az új generációra nyitott cégek az egyéniségeket keresik, a tudással pedig úgy vannak, hogy azt majd házon belül megadják nekik. 

A cégek részéről fontos elvárás a türelem, az alázat és a kitartás. De azt a kutatás is kimutatta, hogy a Z-generációs fiatalok mindent sokkal gyorsabban akarnak megkapni, mint a korábbi generációk. Tisztában vannak az elvárásaikkal és nem félnek ezeket kinyilvánítani!

Megdöbbentő, hogy miközben a fiatalok közel 30%-a érzi úgy, hogy a TOP5 skilljében szerepel a szakmai alázat, addig a munkaadók 70%-a ennek pont az ellenkezőjét látja: nem elég alázatosak. Vagyis a fogalmak mindkét félnek mást-mást jelentenek.

Ezt mondják a cégek:

A munkaadók 70%-a megerősítette, hogy a fiatalok jók az önmenedzselésben. A cégek szerint a frissdiplomásoknak nincs reális pályaképük és 10-ből csak 1 fiatal van tisztában a munkahelyi elvárásokkal.

Ezt mondják a fiatalok:

A pályakezdők 65%-a szerint ők nagyon is tisztában vannak azzal, mi vár rájuk egy munkahelyen. A fiatalok szerint ők kitartóak, jók a csapatmunkában, segítőkészek és gyorsan tanulnak. Közben természetesnek vesznek olyan dolgokat, amelyeket a korábbi generációknak ki kellett érdemelniük.

Ezt mondják a cégek:

A cégek szerint viszont a fiatalok azzal sincsenek tisztában, mit vár el tőlük egy munkahely. Például, hogy mindennap fel kell kelni, időben be kell érni, energiát kell fektetni egy cél elérésébe, még a rosszabb napokon is.
 

Ezt mondják a fiatalok:

A fiatalok szerint a rugalmas munkaidő, a home office és a work-life balance nem pluszjuttatás, hanem alap. Látványos dolgokat akarnak: izgalmat, állandó történést és pozíciót. Ha ezek nincsenek, akkor csalódnak. Van olyan fiatal, aki pár hónap után azért hagyta ott a cégét, mert zavarta, hogy „még mindig” csak pályakezdőnek nézik.

Mi, Z-generációval foglalkozó szakemberek hosszú ideje mondjuk: újra kell definiálni dolgokat a pályakezdők és a vállalatok között. A szakmai alázat fogalmát közösen kell újratervezni. Az együtt dolgozó generációk tudását el kell fogadni. Az építő jellegű kritikákat pedig be kell építeni a munkába.

Magyarországon a cégek munkaerőhiánnyal küzdenek. Ezért mindenféle fortéllyal próbálják magukhoz csábítani a dolgozókat. Bármennyire is nehéz, a piacnak meg kell találnia azt a formát, amely támogatja a generációk közötti együttműködést. Ez nem könnyű feladat. Szerénytelenül állíthatom: karriertrénerek, coachok vagy viselkedéselemzők segítségével valamelyest könnyebb!

F. Takács István
viselkedéselemző | vezető coach

 

A cikk a Jobsgarden kutatási eredményeit használta. A felmérésben 700 pályakezdőt [17-30 év] és 200 hazai céget kérdeztek meg. 

Facebook
Twitter
LinkedIn